Hoe gebruikt u een mondmasker?

Het is belangrijk om te weten hoe u een ffp3 mondkapje op de juiste manier gebruikt. Doet u dit niet dan bestaat de kans dat de bescherming niet voldoende is. Onderstaand vindt u een stappenplan voor het juiste gebruik van het mondkapje

Stappenplan

 1. Zorg dat de handen altijd schoon zijn, eventueel eerst gedesinfecteerd met een handalcohol of handgel.
 2. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht. Als het masker niet goed aansluit kunt u ongefilterde vervuilde lucht via de randen inademen.
 3. Het masker werkt minder goed bij baardgroei en stoppels. Dan sluiten de randen van het masker niet goed aan op het gezicht. Goed scheren is daarom belangrijk.
 4. Een masker blijft minder goed zitten bij lang haar. Draag lang haar in een staart en steek het op als dat mogelijk is.
 5. Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.
 6. Houdt het masker in één hand en de elastieken in de andere hand.
 7. Houdt het masker onder de kin en plaats de elastieken op de kruin van het hoofd.
 8. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.
 9. Plaats het onderste elastiek onder de oren. De banden kruisen niet.
 10. Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug. Dat is het zachte deel van de neus. Druk het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Als u deze handeling niet goed doet, ontstaat er snel een kier.
 11. Voel of het masker goed aansluit.
 12. Het masker is voor éénmalig gebruik, deponeer het na gebruik in de afvalbak. Laat het masker dus niet onder de kin bungelen, en stop het ook niet in uw zak.
 13. Als u lekkage vermoed probeer het masker dan zodanig te plaatsen dat dit niet meer gebeurt of controleer dit met een lektest:

– Bedek het masker met de handen;
– Adem krachtig uit bij een masker zonder uitademventiel;
– Controleer of er geen lucht via de kieren naar buiten gaat.

Hoe verwijdert u een mondmasker?

 1. Doe eerst uw handschoenen uit.
 2. Desinfecteer de handen als het masker wordt gebruikt ter bescherming van gebruik micro-organismen. Zet dan het mondmasker als volgt af:

– Kin naar voren. Naar voren buigen met het gezicht naar voren.
– Pak beide elastieken met twee handen vast en trek het over het hoofd. Raak daarbij het gezicht en het masker niet aan.